Det er oppdaget barnemark på skolen!

Informasjon om barnemark

Barnemark, også kalt småmark er en vanlig plage, spesielt hos barn mellom 5 og 10 år. Det er helt ufarlig og hvem som helst kan bli smittet. Barnemark er svært smittsomt og god håndhygiene er viktig for å hindre ny smitte. Barn kan ha småmark uten å ha symptomer, men det vanligste tegnet på barnemark er en intens kløe rundt endetarmsåpning, som gjerne forverres på kvelds- og nattestid. Markene og eggene ved barnemark er synlige i avføringen eller rundt endetarmsåpning.

Husk å si ifra til skolen dersom du oppdager barnemark. Barnet kan gå på skole og SFO igjen dagen etter at det er startet behandling. Behandling for barnemark fås kjøpt på apotek.

Hvordan smitter småmark?

I tillegg til smitte mellom familiemedlemmer er barnehager og skoler de mest vanlige steder for smitte av småmark.

Småmark spres fra person til person ved overføring av egg, f eks ved at et barn klør seg bak og etterpå stikker fingeren i munnen (direkte overføring), eller ved at barnet tar på en leke, en kopp, mat o.l, som en annen etterpå fører til munnen (indirekte overføring).

Smitte kan også skje gjennom luften. Eggene fester seg lett på støvkorn og kan siden virvle omkring i luften. De kan så inhaleres og svelges. Ved toalettbesøk eller av- og påkledning kan eggene spres over gulv og inventar.

Etter svelging utvikler eggene seg i tarmen til småmark, som siden legger nye egg i endetarmen. Hele syklusen tar 2 – 7 uker og gjentar seg.

Behandling

På apotek finnes to reseptfrie legemidler mot småmark, begge fås som mikstur og tabletter. Vermox er enklest i bruk og kan brukes av voksne og barn over 1 år *). Vanquin kan brukes av mindre barn. Til gravide anbefales vanquin.

Det anbefales at hele husstanden til den som har småmark behandles, og det er viktig at behandlingen skjer samtidig.

Kuren skal gjentas etter 1-2 uker avhengig av hvilket preparat man bruker. Les bruksanvisningen i pakningen nøye for å se hva som gjelder for ditt preparat. Kuren skal gjentas for å virke på nyutklekket mark og hindre ny infeksjon.

Vask sengetøy, håndklær, nattøy og undertøy til hele familien de dagene man behandler med legemidlet (både første og annen behandlingsdag.

Fant du det du lette etter?