Vibriobakterie - råd ved bading

Færder kommune. Foto. - Klikk for stort bilde

På grunn av langvarig varmt vær har badetemperaturene i en lengre periode vært høyere enn vanlig.

Høye vanntemperaturer i Oslofjorden kan føre til økt oppvekst av vibriobakterier, som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos personer som bader.

Her finner du noen råd om hva du bør gjøre ved og etter bading i sjøen

  • Personer med åpne sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster.  Dette gjelder spesielt eldre, personer med leversykdommer og personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner).
  • Personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg sår under bading.
  • Skylling med rent ferskvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre.
  • Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.
  • Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuell forverring av såret og raskt ta kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet. En eventuell infeksjon vil oftest vise seg i løpet av ett til to døgn.

 

Her finner du mer informasjon fra Folkehelseinstituttet.

Fant du det du lette etter?